fbpx

Ikebana

Aranjament floral romantic
Florile proaspete te ajuta sa scapi de stres
1 November 2019
ikebana
Ikebana, arta tablourilor vii
1 November 2020
Show all

Ikebana

ikebana

Ikebana este arta aranjării florilor in stil japonez, arta tablourilor vii. În gramatica japoneză ikeru provine de la verbul “a trăi” și semnifică “a face pe cineva să trăiască”, iar bana provine de la cuvântul “hana”‘, care înseamnă “floare”.

Ikebana inseamna mai mult decat a aranja flori intr-un vas, este o arta in care natura si omul sunt puse laolalta. Aranjamentul nu trebuie să copieze natura, ci să o corecteze. 

Sunt folosite tulpini, ramuri desfrunzite, frunze cu un contur deosebit. Aranjamentul simplu este preferat unui buchet bogat.

Asimetria este absolut necesară pentru ca un aranjament Ikebana să fie atractiv. Japonezii consideră mai interesant un copac îndoit, răsucit, scorburos decât unul crescut normal.

Legătura dintre om și natură este redată prin trei linii, care simbolizează cerul, omul și pământul. Cea mai importantă este reprezentată de ramura cea mai înaltă, care semnifică cerul. A doua ca importanță este ramura mijlocie, care simbolizează omul. A treia linie este cea mai scurtă și trebuie așezată în partea din față a aranjamentului. Cele trei linii par să pornească din același loc.

Simbolurile trecerii timpului au o mare importanță în Ikebana. Nici un aranjament nu este acceptat dacă nu sugerează acest lucru. Aranjamentele diferă în funcție de anotimp, precum și de perioadele vieții omului. Trecutul este simbolizat de plante înflorite și frunze uscate, prezentul – de flori întredeschise și frunze verzi, iar viitorul este simbolizat de boboci de floare. 

Aspectul spiritual este foarte important in ikebana, timpul petrecut pentru aranjarea florilor fiind dedicat relaxării si reintoarcerii la natură, la esență.

(Sursa foto: internet)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

×